התנהלות כלכלית נכונה – התנהלות פיננסית נבונה!

האם אתה מתנהל כלכלית בצורה נכונה? למד איך לנהל את הכסף שלך בחוכמה, להשקיע נכון לעתיד ולא להיכנס לחובות או סתם לבזבז שלא לצורך. כל הטיפים להתנהלות כלכלית מושכלת!
התנהלות כלכלית נכונה


אחד השיעורים החשובים והטובים ביותר שהורים יכולים להעניק לילדים שלהם הוא, כיצד להתנהל נכון מבחינה כלכלית, כיצד להתנהל נכון עם הכסף שברשותם. זהו שיעור חשוב, מאחר והוא מועבר בצורה נכונה, אם הילדים מבינים מה המטרה שלו וכיצד עליהם ליישם את הכלים שההורים מעבירים להם, הרי שזה יכול לעזור להם כל החיים, בין אם בניהול הכסף שלהם בתור ילדים ובין אם בתור מבוגרים, כשהם יהיו בעלי משפחות בעצמם.

התנהלות כלכלית נכונה היא תוצר של הרבה פקטורים שאנחנו יכולים למצוא במהלך החיים, פקטורים שונים שמלווים אותנו, חלקם דברים שאנחנו מכירים מבעוד מועד, אחרים אנחנו לומדים תוך כדי, ישנם דברים שמושפעים מנסיבות מסוימים ויש דברים שאנחנו נאלצים להתמודד איתם תוך כדי, בלי שאנחנו יכולים להיות בהכרח להיות מוכנים להם.

במאמר זה אנחנו נסקור מצבים שונים בחיים ונבחן כיצד אפשר להתנהל נכון באותם מצבים, באותן סיטואציות ספציפיות. אך לפני כן אנחנו נסביר בקצרה מה זה אומר בכלל התנהלות נכונה, מה זה אומר התנהלות לא נכונה, נספק מספר טיפים מה נכון לעשות ומה לא נכון לעשות.

מה זו התנהלות כלכלית נכונה?

התנהלות כלכלית נכונה באופן עקרוני, במשפט אחד, זו התנהלות בה ההכנסות שלנו עולות על ההוצאות. במילים אחרות, מצב בו אנחנו לא מכניסים את עצמנו לחובות, ולא נצטרך למצוא דרך איך לצאת מהמינוס בבנק היות וללא נתקרב למצב בו זה יכול לקרות.

האידיאל הוא, להיות בחשבון עם זכות וכן שנוכל לחסוך כסף לעתיד, כל זה בזמן שאנחנו מנהלים רמת חיים סבירה פלוס. הרי תמיד אפשר לחסוך כל שקל, אך הכל שאלה של מחיר, על מה אנחנו מוותרים. לכן המצב האידיאלי הוא, שאנחנו נמצאים בפלוס ולא צריכים לפגוע באיכות החיים שלנו בצורה קיצונית.

מה זו התנהלות כלכלית לא נכונה?

אם המצב האידיאלי הוא שאנחנו נמצאים בפלוס ועוד יכולים לחסוך כסף, אז ברור שהתנהלות כלכלית לא נכונה זה המצב ההפוך. במקרה הטוב (שהוא כאמור גרוע כשלעצמו), אנחנו נמצאים במצב בו החשבון שלנו הוא במינוס, במצב גרוע יותר אנחנו מתמודדים עם סיטואציה בה לא רק נמצאים במינוס בבנק, אלא גם חייבים כספים לאנשים וגופים שונים ואיכות החיים שלנו נפגעת.

צריך לומר, כפי באופן אידיאלי אין גבול להתנהלות כלכלית נכונה ואין גבול ליתרונות שאפשר להפיק מכך, הרי שאין גם תחתית להתנהלות כלכלית לא נכונה ולמגרעות של מצב כזה. במילים אחרות, אנחנו יכולים להתנהל בצורה כל כך גרועה, שלא יהיה לנו מה לאכול, איפה להתגורר ואפילו המצב הבריאותי שלנו ייפגע כתוצאה מזה.

לכן חשוב שאנחנו נקפיד על התנהלות כלכלית נכונה, בשביל שלא נעז להגיע למצב כזה.

מה נכון לעשות ומה לא נכון

בשביל להתנהל נכון בצורה כלכלית, חשוב מאוד שאנחנו נבין את המצב שלנו, חשוב שאנחנו נבין מה עומד לרשותנו וכיצד אנחנו יכולים להשתמש בזה.

קיימים הבדלים בהתנהלות הכלכלית של ילד שחי אצל הוריו ולמעשה הם מפרנסים אותו לבין חייל שמשרת בצבא, חיילים אחרי צבא או זוג עם ילדים.

אם היינו צריכים לאפיין את ההבדלים בין כל הקבוצות הנ"ל, הרי שיש שתי נקודות עיקריות:

הראשונה, ילדים, חיילים ואפילו חיילים משוחררים, נמצאים בתחילת דרכם (במקרה של ילדים זה אפילו לא קרוב לתחילת הדרך של עצמאות כלכלית) ולכן כל טעות שהם עושים, הם יכולים עוד לתקן, ההשפעה שלה היא יחסית מועטה, ובמקרים רבים מדובר על הוצאות לא גדולות. הם חיים תחת מעטפה של הורים שתומכים ועוזרים, כמה שהם יכולים.

לעומת זאת זוגות ובפרט זוגות עם ילדים, כבר מנהלים משק בית עצמאי, הם אחראים בלעדית על גורלם, הם אחראים לגורלם של אחרים (אם יש להם ילדים) וכן, במקרים רבים, העזרה שהם יוכלו לקבל מההורים, לא דומה לזו שהם היו מקבלים מהם בגיל צעיר יותר, מסיבות שונות.

נקודה שנייה, באופן טבעי, ככל שעולים בגיל, ההוצאות מתרחבות, הדרישות עולות, ולכן חשוב לנקוט משנה זהירות רבה יותר בכל הקשור להתנהלות הכלכלית.

כיצד עושים את זה?

הטיפ הראשון כאמור, לדעת באיזה מצב אנחנו נמצאים, מה היכולות שלנו, מה הצרכים שלנו, באילו תנאים אנחנו יכולים לפעול, ועל כן אנחנו צריכים לפעול בהתאם לכל הנתונים הנ"ל. במילים אחרות, לא לקפוץ מעל הפופיק. לא לפעול בפזיזות ובחוסר שיקול דעת.

הטיפ השני, להיות מודעים כל הזמן למצב הכלכלי שלנו, הכנסות, הוצאות, ולהתאים את עצמנו אליהן ולא לצפות שהן יתאימו את עצמנו אלינו…

הטיפ השלישי, ללמד את עצמנו דחיית סיפוקים. לא כל דבר צריך לקנות, לא כל דבר צריך לעשות, לא כל דבר שיש לאחרים אנחנו צריכים ולא כל דבר שמציעים לנו, אנחנו צריכים לקחת.

הטיפ הרביעי, לא לחשוש לקבל עזרה, לא לחשוש לספר אם אנחנו נמצאים במצב רע, לא לפחד לקבל עצות מאנשים שיכולים לעזור.

הטיפ החמישי, להרגיל את עצמנו לאורך חיים שאנחנו מסוגלים לקיים מגיל צעיר, כלומר, לא לדחות את זה עד שיגיע משבר. אלה לחיות תמיד על פי מה שאנחנו יכולים ולא מעבר לזה.

טיפים מה לא לעשות

ובכן, הטיפ החשוב ביותר הוא, לא לבזבז כסף שאין לנו, לחיות מעל מה שאנחנו יכולים ולא לחשוב שאנחנו נוכל להחזיר את זה בעתיד. יש לנו סכום מסוים, על פי אנחנו צריכים לחיות, גם אם זה נדמה לנו שאין שום סיבה שלא נוכל להחזיר את זה בעתיד.

טיפ אחר חשוב הוא, לא לחשוב שאנחנו אנשים אחרים. לא לחשוב שאנחנו עשירים יותר או שיש לנו יותר יכולות כספיות ממה שיש לנו. לכן חשוב מאוד לדעת מה יש לנו, ולחיות בהתאם לכך.

כיצד מתנהלים כלכלית במצבים שונים

התנהלות כלכלית נכונה לנוער/בגיל צעיר – בני נוער נמצאים במצב הכי טוב, הם לא צריכים לפרנס משפחה, הם יכולים לעבוד לצד הלימודים ולחסוך כסף לעתיד. זו הגישה הכלכלית הנכונה. כל מה שהם מכניסים, פשוט לחלק בין חסכון לבין הוצאות מיידיות, כשל הוצאה צריכה להימדד, להיבחן, כך שהיא תשתלם. ככל שיחסכו יותר, יהיה להם הרבה יותר קל להתחיל את החיים עם משהו ביד.

התנהלות כלכלית נכונה לצעירים – שתי בעיות מוכרות לנו אצל חבר'ה צעירים בכל הקשור להתנהלות כלכלית. הראשונה, הם לא נוהגים לחשוב על העתיד, אלא מעדיפים לחשוב על כאן ועכשיו. השנייה, הם חיים הרבה פעמים מבלי לחשוב נכון מבחינה כלכלית, מבזבזים מבלי לחשוב מהיכן יגיע הכסף. בשביל להתנהל נכון, צריך לחשוב על העתיד ולא רק על ההווה, וצריך לחשוב כל הזמן, מהיכן יגיע הכסף בשביל לשלם על הוצאה כזו או אחרת.

התנהלות כלכלית נכונה לסטודנטים – מן הסתם הדבר הטוב ביותר שאפשר להציע לסטודנטים, זה לעבוד במקביל ללימודים ולנסות לבלות פחות או להוציא פחות כסף על דברים לא שימושיים. ככל שהם יחסכו היום יותר, יהיו להם הרבה יותר אפשרויות כלכליות בעתיד.

התנהלות כלכלית משפחתית – שלוש בעיות עיקריות מונעות התנהלות כלכלית נכונה בתוך משפחה. ראשית, חוסר שיתוף מידע בין המבוגרים, שנית, צריכה לא מתוכננת, שלישית, הורים שמוכנים לוותר על כל גבול ולקנות לילדים שלהם הכל. בשביל להתנהל נכון, צריך להתמודד עם שלושת הבעיות הנ"ל. ברגע שפותרים אותן, הרבה יותר קל להתנהל נכון מבחינה כלכלית לאורך זמן.

התנהלות כלכלית בין בני זוג – חשוב מאוד שבני הזוג ידעו לשתף אחד את השני במצבם, ידעו לקבל החלטות ביחד ובהתאם למצבם הכספי, בהתאם לאפשרויות שעומדות לרשותם.

התנהלות כלכלית בפרק ב' – אנשים שמתחילים פרק ב', קרי אחרי גירושים, מוצאים את עצמם לא פעם במצב כלכלי בעייתי ולא מוכר להם. מצד אחד, במקום שני מפרנסים יש מפרנס אחד, מצד שני, הם צריכים למלא את המקום של המפרנס השני במקרים מסוימים. הדרך הנכונה להתמודד עם זה, מעבר להסכמות בין בני הזוג הפרודים על התנהלות שתועיל לשני הצדדים, הרי שהדישה הנכונה היא פשוט להימנע מהוצאות מיותרות עד שהמצב יתייצב בנקודה מסוימת.

עזרה וערבות, תמיד מתקבלים בברכה

מי שמתקשה להתנהל נכון מבחינה כלכלית, תמיד יכול וצריך לבקש עזרה. לשם כך יש אנשי מקצוע, יועצים שיכולים לספק כלים ופתרונות, הם יכולים לייעץ וללוות בתהליך, על מנת לספק את הכלים הטובים ביותר להתנהלות כלכלית נכונה וטובה. לא משנה אם נמצאים בתחילת הדרך או שכבר נמצאים במהלכה ומגלים שמתחילים לשקוע לאט לאט אל תוך מינוס או מצב בעייתי אחר.

מי שלא יכול לקחת עזרה מקצועית, מסיבות שונות, מומלץ שיפנה לבני משפחה קרובים, חברים, אנשים שיכולים לעזור לו, הן מבחינה כספית אך לא פחות חשוב, עזרה בייעוץ כיצד להתנהל נכון כלכלית.

לעיתים כמה עצות טובות מחברים או בני משפחה שמבינים בעניין ויישום שלהן בפועל, יכולים להוציא אותנו מהמצב בו אנחנו נמצאים ולהחזיר אותנו אל המסלול הנכון.

תמונה של איתן יריב

איתן יריב

אהבת? דברים טובים משתפים עם חברים!

Facebook
WhatsApp

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רוצה לקרוא עוד בנושא?

עוד יכול לעניין אותך...

לא לעצור!

יש עוד כל-כך הרבה ללמוד...

איך לחסוך כסף בצבא

איך לחסוך כסף בצבא

אחת הבעיות הקשות ביותר של חיילים בשירות סדיר היא, היא הקושי לחסוך כסף. מצד אחד, אומנם אין להם הרבה הוצאות, שכן הצבא דואג להם לרוב

איךלחסוך כסף בשיטת 30 הימים

איך חוסכים כסף בשיטת ה- 30 יום

רובנו, לא יודעים לדחות סיפוקים. אבל עם ההשכלה הפיננסית הנכונה, גם אתם תוכלו לחסוך כסף, בין אם זה לעתיד, או בשביל לסגור את המינוס קודם.

רוצה ללמוד איך אנשים
מרוויחים כסף מהצד באמצעות שיווק שותפים?