אחת הבעיות הגדולות ביותר שלנו היא חוסר היכולת לדחות סיפוקים. הרבה פעמים אנחנו רואים משהו ומחליטים מיד לקנות אותו, מבלי לחשוב האם אנחנו באמת צריכים את זה, מבלי לשאול את עצמנו ולבדוק, האם אנחנו יכולים לשלם על זה במצבנו הכספי. זו הסיבה שהרבה פעמים אנחנו נכנסים לחובות, מינוס בבנק או במקרה הטוב, למצב בו אנחנו לחוצים כספית ונאלצים לוותר על דברים אחרים.
שיטת שלושים יום, נועדה לעזור לנו לחסוך כסף, דרך קנייה חכמה ובטוחה, כל זה בזמן שאנחנו נמנעים מבזבוז כסף על דברים, אשר ייתכן מאוד ואנחנו רוצים אותם כעת, אך מחר כבר ייראו לנו מיותרים. הרעיון בשיטה זו הוא לקחת את אלמנט הזמן ולהשתמש בו בצורה פרקטית, בצורה יעילה לצרכים שלנו.
לפני שנסביר את מהות השיטה, כיצד היא עובדת וכיצד היא יכולה לשרת אותנו, חשוב לציין, מדובר בשיטה בינלאומית שלא מעט אנשים בוחרים להשתמש בה והיא מבוססת, כאמור, על הרעיון, שאנחנו צריכים כל הזמן לחשוב היטב האם באמת מה שאנחנו רוצים לקנות הוא הכרחי עבורנו, האם אנחנו באמת רוצים את זה, או שמא אנחנו יכולים להשתמש בכסף לצרכים טובים ומשמעותיים יותר, למשל, תוכניות חסכון.
כאן המקום להדגיש, המשמעות של התוכנית באופן רחבה היא, לא רק להימנע מהוצאות מיותרות אלא גם מעבר לכך, להשתמש בכסף שאנחנו חוסכים בצורה חכמה, כלומר, אם אנחנו חוסכים כסף מרכישה מסוימת, זה לא אומר שאנחנו צריכים ללכת ולבזבז אותו על דבר אחר, אלא הוא אמור לשמש אותנו לצורך חסכון.
כיצד שיטת החיסכון של 30 הימים עובדת בפועל?
נניח ואנחנו רואים מוצר מסוים שקורץ לנו, בגד, נעליים, גדג׳ט או כל דבר אחר. הכוונה כמובן למוצרים שהם בגדר מותרות, לא דברי מזון למשל, מוצרים שאנחנו לא בהכרח תיכננו לקנות אותם אלא נתקלנו בהם במקרה בחנות או בכל מקום אחר. אז במקום למהר ולהוציא את כרטיס האשראי או את המזומן שעומד לרשותנו. אנחנו עושים משהו אחר לגמרי.
במקום לקנות את המוצר בו במקום, אנחנו רושמים את כל הפרטים שלו, מה זה המוצר הזה, כמה הוא עולה, איפה אפשר לקנות אותו ועוד. אנחנו שומרים את המסמך (אשר סביר להניח שאם הזמן יצטברו בו עוד מוצרים שלא מיהרנו לקנות וחיכינו עם זה), ואחרי שלושים יום אנחנו נחליט אם אנחנו עדיין רוצים לקנות את המוצר. אם לא, הכסף שנועד לשם כך, יילך לחסכון.
בצורה כזו, אנחנו נמנעים מרכישת מוצרים שאין לנו צורך בהם, אנחנו גם מאפשרים לעצמנו לחסוך לא מעט כסף, וכך אנחנו בעצם מצליחים לייצר התנהלות כלכלית נכונה.
למה זה עובד?
יש כמה הסברים מדוע השיטה הזאת יכולה לעבוד. ראשית, הרבה פעמים יש את העניין של הפרספקטיבה. מה שהיום נראה לנו מיוחד, חשוב, הכרחי, עוד חודש ייראה לנו פחות מושך ופחות חשוב. בצורה כזו, הרבה מאוד רכישות לא רלוונטיות, נמנעות.
שנית, יש פה עניין של עבודה, גם על דחיית סיפוקים אך גם על הרגש. אם הכסף כבר נמצא בתוכנית חסכון, אנחנו לא נמהר להוציא אותו משם. אנחנו נראה בכך הפסד.
שלישית, החודש הזה בו אנחנו מחכים עם הרכישה, מאפשר לנו ללמוד יותר על המוצר ויתרה מזו, לבצע השוואת מחירים וללמוד איפה אנחנו יכולים לרכוש את המוצר בצורה הכי משתלמת.
ארבע, בהמשך לנקודה הקודמת, אנחנו יכולים תמיד לחפש אלטרנטיבות אחרות, בין אם זה אומר מוצר יותר זול, מוצר יותר פשוט, רכישה דרך אתרי אינטרנט זולים ועוד.
איך הופכים את השיטה למעניינת ומשתמשים בה בצורה נכונה
אחת הבעיות של אנשים שבוחרים לעבור מקצה אחד לקצה שני בהתנהלות כלכלית ובכלל, היא חוסר היכולת שלהם לעמוד בזה לאורך זמן. מעבר מקיצוניות אחת לאחרת, גורמת להם הרבה פעמים לוותר על הדרך, להתפשר, ובסוף לחזור אל ההרגלים האחרים.
לכן, הדבר הנכון מצידם לעשות זה להציב בפניהם אתגר. למשל, לקבוע סכום כסף מסוים אותו הם רוצים לחסוך במהלך החודש, סכום סביר שניתן לעמוד בו. הוא לא יכול להיות גבוהה מדי, כי אז הם לא יצליחו בכך וזה עלול לגרום להם לוותר על השיטה, והוא לא יכול להיות נמוך מדי, כי אז זה מיותר. הסכום צריך להיות סביר מספיק בשביל להוות אתגר, לשמש החסכון ולעודד אותם להמשיך בתוכנית.